Natuurlijke voeding

Als je zwanger bent zijn er veel dingen om over na te denken. Zo ook over voeding, wil je borstvoeding geven of flesvoeding? Een belangrijke beweegreden om voor borstvoeding te kiezen, is dat moedermelk simpelweg de beste en meest natuurlijke voeding voor je kindje is. Er zijn verschillende redenen waarom moedermelk de beste voeding is.

Om ervoor te zorgen dat je ontspannen je kindje natuurlijk kunt voeden:

Feeding Pillow voedingskussens >
Feeding Pillow borstvoedingsdoeken >
 

Feeding Pillow Borstvoedingsdoek


Zoals de natuur het bedoeld heeft 

Moedermelk is de meest natuurlijke voeding voor een baby. Als je er over nadenkt is dit ook heel logisch, koeien maken bijvoorbeeld specifiek melk voor hun kalfjes. Kalfjes hebben veel eiwitten nodig om snel tot grote koe uit te groeien, koemelk is hier op aangepast. Hetzelfde geld voor moedermelk, dit is specifiek voor baby's. Na de geboorte zal een baby ook als vanzelf op zoek gaan naar de borst, zelfs zonder hulp, en meteen beginnen te drinken zodra hij of zij de tepel gevonden heeft.

Borstvoeding aangepast aan behoefte

Als een baby net geboren is, en de melkproductie komt pas net op gang, dan krijgt de baby eerst colostrum. Dit is een gele melk met een enorme hoeveelheid aan voedingsstoffen. Het maagje van een pasgeboren baby is niet groter dan een knikker, goed dus dat de hoeveelheid voedingsstoffen in colostrum zo geconcentreerd is. 

Naarmate de borstvoeding vordert verandert de colostrum in gewone melk. Iets bijzonders aan moedermelk is dat de melk altijd is aangepast aan de behoeftes van je kind. Naarmate je kindje groeit, veranderen ook de behoeftes in voedingsstoffen. Moedermelk past zich daarom met de tijd aan naar die behoeftes.
Feeding Pillow Voedingskussen

Alle voedingsstoffen en antistoffen

Er zit dus altijd precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in moedermelk voor je baby. Dit houdt in dat er allerlei vitamines in zitten, maar ook eiwitten, mineralen en antioxidanten. Nu wordt er aan flesvoeding natuurlijk ook alles toegevoegd wat een kindje nodig heeft, maar naast al die voedingsstoffen krijgt je kindje via moedermelk nog wat extras. 

In moedermelk zitten namelijk ook een hoop antistoffen die het immuunsysteem van je kindje helpen opbouwen en versterken, dit is niet uit flesvoeding te halen. Deze antistoffen zijn heel belangrijk in de eerste maanden omdat je baby dan nog weinig weerstand heeft opgebouwd en dus kwetsbaar is. Dankzij moedermelk krijgt je kindje meteen al extra bescherming en ondersteuning.

Borstvoeding is makkelijker te verteren 

Borstvoeding is dus de beste en meest natuurlijke voeding die je je baby kan geven. Omdat het de natuurlijke voeding voor een baby is, wordt het ook het beste verteerd. Moedermelk is licht verteerbaar en volledig aangepast op de onrijpe darmpjes van een pasgeboren baby. Hierdoor zal een baby die moedermelk krijgt minder snel last hebben van krampjes, wat een veel voorkomend kwaaltje is bij pasgeborenen. De poep bij borstvoeding is ook duidelijk anders dan bij flesvoeding, het is typische dunne gele poep, ook wel "borstvoedingspoep" genoemd.

Feeding Pillow Tweeling Voedingskussen

Hechting moeder en kind

Wanneer je je baby de borst geeft, is dit ook telkens een momentje voor jullie samen. Het is onderdeel van het opbouwen van jullie band samen. Naarmate je kindje ouder wordt zul je ook merken dat hij of zij echt contact met je maakt, je aankijkt en begint te lachen tijdens de voeding. Nu bouw je met flesvoeding ook een band op natuurlijk! Maar met de borst geven is er toch die nabijheid die het wat extra geeft, zeker wanneer er huid op huid contact is. Dit vinden pasgeboren baby's altijd heel fijn, en het is heel goed voor de ontwikkeling en de hechting.

Voordelen voor mama

Behalve voordelen voor je baby, zijn er ook voordelen voor jou zelf als moeder. Zo kom je door moedermelk te geven waarschijnlijk sneller terug op gewicht, door de extra energie die het vergt. Ook is gebleken dat borstvoeding geven de kans op borstkanker iets verkleint en dat de kans op hoge bloeddruk, reuma en diabetes (type 2) daalt.